“Ik loop rond op mijn werk en voel me zo alleen. Hoe vind ik op het werk mijn draai terug na een verlies?” Dat is in mijn werk als coach op het gebied van rouw & verlies een terugkerende vraag. In iemands eigen leven staat alles op zijn kop door het ingrijpende verlies wat hij of zij heeft mee gemaakt. En dat maakt dat het leven soms wat surrealistisch overkomt. Alles lijkt nog hetzelfde, maar niet voor jou. Het is net alsof je achter glas zit. Je ziet en praat wel met iedereen, maar tóch voel je je alleen.
‘Gewoon’ de draad weer oppakken
Cijfers laten zien dat bijna iedereen, binnen een maand na het verlies van een dierbare, zijn of haar werk weer oppakt (97 procent). Maar 15 procent geeft aan dat hij of zij hiertoe eigenlijk nog niet in staat was; bij iemand met een overleden partner of kind is dit 50 procent (bron: Krechting en de Jong, 2009). De verwachting die mensen van zichzelf hebben dat je ‘gewoon’ de draad weer oppakt is niet reëel. Bij een groot verlies zijn je leven en jijzelf vaak structureel veranderd. Dus is het belangrijk dat jij en je leidinggevende bij het hervatten van je werk, daar goed aandacht aan besteden. Zo kan er goed worden omgegaan met rouw op het werk.
Collega’s maken een blokje om
Mensen vinden het vaak lastig iets te zeggen tegen iemand die een dierbare is verloren. Ze zijn bang het verkeerde te zeggen of ze weten niet wat ze moeten doen als je geëmotioneerd bent. Het effect hiervan is dat mensen dan maar niets doen. Het gebeurt daardoor vaak als mensen weer aan de slag gaan, dat ze de ervaring hebben gemeden te worden. Mijn pleidooi is dat we er met zijn allen wat meer ontspannen mee om kunnen gaan. Vraag aan iemand wat hij of zij fijn vindt. De een praat er namelijk graag over en de ander niet. Je hoeft de perfecte opmerking niet te weten. En stel dat iemand moet huilen? Is dat zo erg? Een zakdoek is altijd wel voor handen en een luisterend oor doet enorm goed.
Je eigen gebruiksaanwijzing bij rouw op het werk
Als je een groot verlies hebt gehad en je gaat weer aan het werk, neem dan even de tijd om na te denken over jouw eigen ‘gebruiksaanwijzing’. Praat jij graag? Laat mensen dan weten dat je het fijn vindt als zij ernaar vragen. Of vind jij het fijn om je op je werk te concentreren en juist met andere dingen bezig te zijn? Laat je collega’s dan weten dat je blij bent weer op je werk te zijn en als je behoefte hebt meer te vertellen dat je dat zelf zult doen. Het vraagt wat moed om dit aan je collega’s te vertellen, maar je doet jezelf en hen er een groot plezier mee.
Zorg als medewerker én werkgever voor open communicatie. Dat levert voor iedereen veel op. Het is niet altijd makkelijk, maar het kan!