Blog

5 januari 2017

Heeft verliesverwerking een tijd?

Men vraagt wel eens: ‘Hoe lang duurt verliesverwerking?’ Tijd is een rekbaar begrip. We tellen in uren, dagen, weken en jaren. We maken afspraken en planningen wanneer iets start en stopt. De natuur laat ons iets bijzonders zien over de tijd. Want de natuur kent een eigen cadans.

Cadans van dag en nacht

De cadans, van dag en nacht, van de zon die opkomt en ondergaat. De cadans van de jaargetijden. De herfst waarin de bomen de bladeren loslaten, de winter en daarna altijd opnieuw de lente en de zomer.

Verdriet wijst naar liefde

Hoe lang duurt dan verliesverwerking? Verliesverwerking duurt niet. Het heeft een eigen cadans die net als de seizoenen komt en gaat. De herfst is niet alleen maar donker en zwaar, maar is ook prachtig met haar kleurentooi. Ook verliesverwerking is niet alleen donker, maar kent ook kleur, want verdriet wijst naar de liefde. Naar dát wat écht waardevol voor ons is. We ervaren verdriet, omdat we zóveel van iemand houden. Die liefde zal altijd met ons mee gaan.

Hoe verlies zijn plek kan vinden

De natuur laat op een mooie manier zien hoe verlies zijn plek kan vinden. Hoe de dode boom die omgevallen is, onderdeel wordt en zelf voeding is en de natuur mooi maakt. Zo kan ook verlies in een mensenleven zijn eigen vorm krijgen.

De zon komt altijd weer op

De natuur laat ons de cadans van het leven zien. Dat het leven vraagt om los te laten, zoals in de herfst de Eik de bladeren en eikels los laat. Die als ze in de bodem terecht komen weer zorgen dat er vruchten komen. Na de winter kunnen die weer ontspruiten tot iets nieuws. Die cadans kan vertrouwen geven, want hoe lang de winter ook lijkt te duren, er komt een lente aan. Hoe lang je de nacht ook ervaart, er komt een moment dat de zon weer op komt.

Je weg vinden

Soms is het zo dat als de zon weer opkomt, het voor iemand in rouw een uitdaging is om op te staan. Zeg tegen jezelf: ‘Ik hoef alleen vandaag deze dag te kiezen, tot de volgende zonsopgang.’ Zo kun je dag voor dag jouw weg weer vinden. Met het vertrouwen uit de cadans van de natuur, omdat je weet dat er na een nacht altijd weer een ochtend aandient. Een ochtend waarin je jouw eigen antwoorden vindt, die jouw volgende stap op je levenspad vormen.

Geen categorie
About admin